SGP: 'Geen zonneparken op landbouwgrond'

In de laatste raadsvergadering zijn de voorwaarden voor de opwek van grootschalige energie-opwek geëvalueerd en aangepast.

schedule 19 okt 2021
bookmark_border Centrumplan
create

In de laatste raadsvergadering zijn de voorwaarden voor de opwek van grootschalige energie-opwek geëvalueerd en aangepast. Door een wijzigingsvoorstel van de SGP die werd gesteund door CDA en Gemeentebelangen blijven hoogwaardige landbouwgronden in principe gevrijwaard van grote zonneparken.

"Aan zonneparken leverde dat drie initiatieven op die nu in ontwikkeling zijn, goed voor ongeveer zeventien hectare. De SGP is er geen voorstander van om nu al landbouwgronden te gebruiken omdat vele daken nog onbenut zijn", aldus Van den Brink, fractievoorzitter SGP.

"Er is al veel vraag naar landbouwgrond voor woningbouw, bedrijventerrein, wegen en natuur. En dat terwijl de agrarische sector die grond hard nodig heeft om te extensiveren, wat we allemaal willen. Daar komt nog bij dat buurtschappen ook aangetast worden door grote zonneparken in het open landschap. Eerst dus de daken benutten en andere inefficiënte stroken grond en kijken hoever we komen met de opgave voor duurzame energie. Die doelstellingen willen we halen, maar als het even kan laten we het buitengebied in tact."