Inbreng Hans ten Klooster bij de Kadernota 2024
Inbreng Hans ten Klooster bij de Kadernota 2024
Inbreng Hans ten Klooster bij de Kadernota 2024
“Voorzitter, bij de behandeling van de kadernota is het goed om terug te gaan naar de basis.” Deze zin, die mijn voorganger als fractievoorzitter uitsprak bij de behandeling van de laatste kadernota in 2022, wil ik graag volgen. Om vanuit de basis te kijken naar de voorliggende kadernota.
Op 4 mei j.l. herdachten we tijdens de dodenherdenking alle slachtoffers die gevallen zijn ten tijde van de Tweede Wereldoorlog en hen die in oorlogssituaties en vredesoperaties daarna het leven hebben gelaten. Om 20.00 uur was het ook in Putten twee minuten stil… Waarna er de twee coupletten van onze volkslied gespeeld en gezongen werden. Het is altijd weer indrukwekkend om te horen of om mee te zingen:
“Mijn schild en de betrouwen,
zijt Gij, o God mijn Heer,
op U zo wil ik bouwen,
verlaat mij nimmermeer.”
Dat is bouwen op vaste grond, bouwen op de Rots, Christus Jezus. Niets geeft in deze onzekere tijden meer zekerheid, niets geeft meer rust, dan dit vaste fundament. Zo, en vanuit deze basis, willen we ook het komende jaar, bouwen aan Putten.
Voorafgaande aan de plechtigheid op de algemene begraafplaats op 4 mei waren we met een groot aantal raadsleden en het voltallige college aanwezig bij de herdenkingsdienst. Daar werden de woorden gezongen:
“laten wij tot zegen zijn voor de mensen om ons heen!”
Als we dan vandaag de kadernota 2024 bespreken, is onze hartelijke wens dat we dit met elkaar zoeken te doen. Beseffend dat vrijheid, de democratische vrijheid, die we hier hebben niet vanzelfsprekend is. Voor ons als SGP fractie doen we dat vanuit de Bijbel, Gods Woord. Vanuit dit vaste ankerpunt willen we zoeken naar verbondenheid en staat niemand alleen. Ik hoop dat we het komende jaar als raad – opnieuw met de woorden van het geciteerde lied – elkaar weten te stimuleren in het spreken van wijze woorden en dat we weten te zwijgen als dat nodig is. Woorden doen ertoe! Ik hoop dat we zo met elkaar een voorbeeld zullen zijn en daarmee laten zien wat Putten, Putten maakt.
Voor ons ligt de eerste kadernota na corona en na een jaar die gestempeld is door de coalitievorming. Als SGP fractie zijn we blij met de sluitende begroting ondanks de grote opgaven die ook in de kadernota verwoord zijn. De gezonde financiële positie van de gemeente, maakt dat we de opgaven waar we voor staan aankunnen. Wel stellen we vast dat, als het gaat om de financieringspositie van de gemeente, het aantrekken van een lening van € 60 miljoen behoorlijk op de begroting gaat drukken.
Een van de onderwerpen die we als fractie willen aanstippen is het geheel aan facetten wat de ambtelijke organisatie raakt. Ik noem: data gedreven werken. In de raadsvergadering van 9 maart hebben we gesproken over de versterking van de gemeentelijke organisatie en een bedrag 1 miljoen vrijgegeven en tijdens de laatste raadsvergadering is de nota: reserves en voorzieningen 2023 vastgesteld met ook daarin de vorming reserve knelpunten personeel. Op zich allemaal zaken die we steunen. Maar hoe staat dit allemaal in verhouding tot elkaar? Graag een reactie van het college hierop. Ook graag een antwoord op de vraag hoe het college ons als raad meeneemt in de doorontwikkeling BLNP? (BLNP is een samenwerking tussen Bunschoten Leusden Nijkerk en Putten op het gebied van bedrijfsvoering, red) Welke visie heeft het college? Wat betreft de fractie van de SGP staan we voor een kwalitatief en kwantitatief goede ambtelijke organisatie.
Specifiek inzoomend op de centrum coördinator leeft bij ons de vraag, wie doet dat werk nu? En heeft dit een permanent karakter? Of een tijdelijk? Is het dit een gemeentelijke taak? Of is het niet eerlijk dat marktpartijen hier ook aan meebetalen?
Dat mag wat betreft onze fractie iets ambitieuzer. Temeer omdat de Engweg in 2024 opgeknapt gaat worden. Als SGP pleiten we al langer voor een integrale voortvarende aanpak van de parkeerproblematiek en de wijze waarop we de verkeersstromen willen laten lopen. En niet onbelangrijk hoe zorgen we ervoor dat ook fietsers de ruimte krijgen? Het eerste wat in het coalitieakkoord genoemd staat in het hoofdstuk over mobiliteit is: fiets first.
De actualisatie van de parkeernota staat ook op de agenda. Kan het college hierin toezeggen dat ook parkeergelegenheid voor fietsen meegenomen wordt?
Het landelijke stikstofbeleid wil maar niet van de grond komen. Over een maand, op 1 juli moeten de provinciale gebiedsplannen klaar zijn, met daarin de maatregelen (zowel generiek als specifiek) die genomen worden om de stikstofdepositie op kwetsbare natuur (wat dat dan ook is) terug te dringen. Daaraan zou een intensief participatietraject aan voorafgaan. Het advies van Remkes was ook om het met alle betrokkenen op te pakken. Maar het lijkt er op dat het participatietraject wordt overgeslagen. Vraag aan het college: is er al meer bekend over de invulling van de gebiedsprocessen?
Desalniettemin heeft het college niet stil gezeten. Om te anticiperen op wat komen gaat wordt momenteel een gedegen onderzoek gedaan onder Puttense boeren m.b.t. hun ambities, bedreigingen en kansen.
De SGP-fractie is goed te spreken over de werkwijze van het college en we zien uit naar de resultaten. In z’n algemeenheid vinden we dat er ruimte geboden moet worden aan de blijvende boeren. Concreet betekent dat bijvoorbeeld dat landbouwgrond zo min mogelijk moet worden onttrokken. We vragen het college dan ook om geen gebruik te maken van de afwijkingsbevoegdheid van het college in het bestemmingsplan Westelijk Buitengebied voor het toevoegen van landgoederen.
Verder steun voorzitter, voor hetgeen we lezen inzake deelname aan de Foodvalley en de revitalisering van Keizerswoert. Daar is bij de economische visie tijdens de laatste raadsvergadering al het nodige over gezegd.
Steun ook voor wat er staat over de ontwikkeling woningbouwlocatie Ambachtstraat. Wat ons betreft wordt er echt vol ingezet op het realiseren van de plannen, ook in Halvinkhuizen en de Bosrande. We praten al ongelofelijk lang over nieuwe locaties. We beseffen dat procedures en omstandigheden er soms voor zorgen dat processen lang duren. Maar wat betreft de fractie van de SGP geldt ook hiervoor: en nu door! Dat geldt niet minder de zuidelijke ontsluiting. Tijdens het terugkijken van de kadernota 2022, viel het op dat nagenoeg alle fracties daar vol op inzetten.
Waar mijn fractie ook aandacht voor vraagt zijn de volkstuinen. Vorig jaar maart heeft mijn fractie schriftelijke vragen gesteld en voor zover ons nu bekend is er nog steeds geen definitieve permanente locatie beschikbaar. Kan het college daar iets over zeggen?
Als het gaat om de formulering hervormingsagenda jeugd en aanvullende besparingsopgave heb ik een paar keer moeten lezen, wat staat daar nu? Als ik het goed begrijp ontvangen we langer gelden vanuit de Rijksoverheid. Immers het ingroei-pad wordt verzacht. Kan de portefeuille houder een indicatie geven, wat dit voor ons betekent?
Tenslotte:
Een paar weken geleden werd ook in de kerken in Putten de uitstorting van de Heilige Geest herdacht. Ik wens alle raadsleden en het college toe vervuld te zijn en te worden met die Geest, dat is ook de Geest van Wijsheid, om zo tot zegen te zijn voor de mensen om ons heen!
Fractievoorzitter Hans ten Klooster