Macht van sociale media, einde democratie?

Ergens las ik dat er in een democratie  ruimte moet zijn voor verschillende meningen en moet je deze mening ook kunnen uiten.

schedule 25 jan 2021
bookmark_border Laatste nieuws
create Kees de Goffau

Ergens las ik dat er in een democratie  ruimte moet zijn voor verschillende meningen en moet je deze mening ook kunnen uiten. O.a. de vrijheid van meningsuiting staat immers aan de basis van een vrij en democratisch land volgens deze stelling. Nu ben ik de eerste om te zeggen dat wat er in Amerika gebeurde met de bestorming van het Capitool, met alle gevolgen van dien verschrikkelijk is. De rol die de diverse media hierin speelden, met opruiende berichten, moeten we niet uitvlakken. Maar ik denk dat we ook de gevolgen niet moeten uitvlakken. Vervolgens werden er allerlei vormen van censuur toegepast door de bekende sociale media giganten. Ik vraag me toch af, wie bepaalt nu eigenlijk wat we via de media voorgeschoteld krijgen? Hier komen mijns inziens de grenzen van wat we in de “vrije” wereld onder een democratie verstaan in zicht, of zie ik dat verkeerd? Nu ben ik niet juridisch onderlegt maar het is belangrijk dat een onafhankelijk rechtssysteem ook daarvoor de grenzen zou moeten bepalen. Niet de mediagiganten zelf. Vanwege de globalisering van de media is dat bijna onmogelijk. Ook in de media geldt dat de grootste schreeuwers vaak de meeste aandacht krijgen. In het begin toen ik me bezig ging houden met de gemeentepolitiek van Putten was bijv. Twitter sterk in opkomst. Als politicus moest je, ook binnen de SGP, toch wel op zijn minst een Twitter account hebben. Zelfs in de openbare vergaderingen werd er, onder de tafel via de media, gecommuniceerd. We moeten ons niet gek laten maken, soms kunnen de media nuttig zijn om een boodschap door te geven. Maar persoonlijk heb ik mij zoveel mogelijk, principieel, van dergelijk  media afzijdig gehouden. Met Mike Pence ’s woorden: “let's get back to work”

Fractielid

Kees de Goffau

Kees de Goffau (1965) jaar oud en getrouwd met Maja. Ze hebben zeven kinderen. Ze zijn lid van de Gereformeerde Gemeente in Ermelo. Kees is hoofd van een microbiologisch laboratorium. Sinds 2012 is hij raadslid van de SGP in Putten.